Proč užívat bylinné doplňky stravy
Mnohem rozumnější než pomocí léků či jednotlivých bylin léčit konkrétní nemoc je podniknout takové kroky, aby ke vzniku nemocí vůbec nedocházelo. Dobrým začátkem může být změna našeho životního stylu (např. přestat kouřit, omezit nadměrné pití alkoholu), konzumace vyvážené zdravé a pravidelné stravy, zvýšený pohyb. To však v dnešní době nestačí, musíme našemu tělu dodávat živiny, které příznivě působí na naše zdraví a tím mu pomoci, aby se samo přírodní cestou ozdravilo – pak budeme opět zdraví a zdraví zůstaneme.
Živiny, minerály, vitamíny a stopové prvky, které se nacházejí v některých potravinách a ve spoustě tradičních čínských bylin s povzbuzujícími účinky zabraňují hromadění volných radikálů a nebo je po jejich vzniku odstraňují. Tradiční čínské byliny mají totiž často silné antioxidační vlastnosti. Mohou tak výše popsaným situacím předejít nebo je zvrátit. K dobře známým živinám, které mají uvedené vlastnosti patří některé vitamíny (A,C,E, atd.) a minerály (např. selen, germanium) obsažené v ovoci a zelenině
Současná věda a experti v oblasti TCM poukazují i na další blahodárné tonické účinky tradičních čínských bylin – imunoregulační, protizánětlivé, protialergické, antisklerotické, příznivě působící na nízký krevní tlak, hypoglykemické (snížení hladiny cukru v krvi), hypolifemické, chrání játra, zpomalují monoaminovou oxidázu (zlepšují paměť), protinádorové, antimutagení a antimikrobální (obzvlášť antivirové). Ale to pouze za předpokladu, že jsou kvalitní, správně připraveny (extrahovány) a výrobky z nich vyrobené jsou podle tradičních receptúr. Jedině pak nám mohou tyto byliny či potraviny pomoci stabilizovat tělesné funkce a výrazně zlepšit náš zdravotní stav.
Větší zodpovědnost za udržení svého zdraví se bude ve společnosti stále více spojovat se současným životním stylem. Rostoucí náklady zdravotního systému, stav veřejných financí a nutnost systémové změny v přístupu k financování zdraví ze strany obyvatel budou důvodem. Do budoucnosti budou nedílnou součástí „udržení zdraví“ také kvalitní doplňky stravy mající zdravotní tvrzení nebo založené na tradici. Existuje již řada studií, které říkají, že kvalitní doplněk stravy bude nedílnou součástí každodenní stravy.